Lasersnijden maakt Informatica in andere vakken mogelijk!

Een tijd terug werden we benaderd door een hogeschool die graag op de lerarenopleiding docenten wilde kennis laten maken met de toepassing van microcontrollers binnen andere vakken. In samenwerking met een paar leerlingen en dankzij subsidie van i&i zijn we toen gekomen tot vier modules die voor respectievelijk Scheikunde, Biologie, Natuurkunde en Aardrijkskunde gebruikt kunnen worden. Vandaag presenteren we de Scheikunde module: een Open Source Kleurenspectrometer. De grootste uitdaging was niet de code, maar het begrijpen van de werking van een spectrometer en het maken van de behuizing. Een start-up lasersnijbedrijf (spin-off van een FabLab) heeft dit samen met i&i ontwikkeld. Tijdens de sessie wordt de module gepresenteerd (gelimiteerd aantal is dan voor een gereduceerde prijs beschikbaar, dus zorg dat u er bij bent!) en geven we een indruk van waar Informatica de Make beweging nodig heeft om resultaat te bereiken! Hierbij staat 2D en 3D centraal: 3D printen is leuk, maar vooralsnog is lasersnijden meestal een veel beter alternatief.

De lezing zal gaan over:

Elektronica, wat kun je met een lasermachine? En hoe werkt een lasermachine?

Lasermachine vergelijken met 3D printen, wat is nodig om iets te produceren: tekening. En waar moet een tekening aan voldoen.

Pixelbestanden naast en tegenover Vectorbestanden. Kortom, briljant in eenvoud met enorme productiemogelijkheden, voor elk wat wils!

 

Informatica
Locatie: Fluor Datum: 19 november 2014 Tijd: 15:30 - 16:15 Gerard den Hertog